De speciaalbieren van Gulpener worden geserveerd in het Gulpener BrouwLokaal, het uithangbord van Gulpeners andere kijk op bier. Naast de speciaalbieren serveert de keuken hier verrassende gerechten. Open je ogen en vooral je mond voor een smaakvolle andere kijk op bierhapjes.
Gulpener wil het duurzaamste speciaalbier-brouwhuis van Europa neerzetten, met als ambitie om in 2030 vrij van fossiele brandstof bier te brouwen. De techniek van het nieuwe brouwhuis is speciaal ingericht op de verwerking van lokale grondstoffen en opent zo letterlijk de poorten voor regionale oergranen. Daarnaast heeft het nieuwe brouwhuis 70-80% minder energie nodig voor hetzelfde proces en wordt de benodigde energie opgewekt door een innovatieve warmtepomp.
Medio 2020, als het nieuwe duurzame brouwhuis operationeel is, wil Rutten gaan brouwen met klassieke oergranen. “Onze nieuwe grondstoffen vragen om een andere kijk op filteren. We stappen van de klassieke filtering af, waarbij een moutpakket de filter was, over op een mash filter. Dit garandeert een optimale productieconditie tijdens het filterproces. En opent voor ons nieuwe wegen naar het verwerken van lokaal geteelde grondstoffen en het brouwen van speciaalbieren met Zuid-Limburgse oergranen.”
“Brouwen met andere graansoorten geeft ons een andere kijk op brouwen. Kozen we voorheen de graansoort op basis van de meeste opbrengst voor de boer, nu kiezen we bewust voor oergranen die natuurlijk en onbesproeid mogen groeien in hun eigen habitat. Eigen teelt uit eigen gebied”, vertelt Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten enthousiast. “Bij de bakker zijn deze oergranen al langer terug van weggeweest. Met speltbroden als een van de populairste terugkomers, omdat spelt van alle graansoorten de meeste grondstoffen bevat die bijdragen aan de gezondheid.”
De keuze voor lokale oergranen klinkt misschien eenvoudig en voor de hand liggend. Toch gaat een reguliere brouwmeester de lokaal geteelde graansoorten liever uit de weg. Dit heeft alles te maken met de gevoeligheid van deze grondstof. “Een koud of nat voorjaar beïnvloedt de opbrengst en kwaliteit van de lokale brouwgerst nadelig. Het vergt veel van een goede brouwmeester om daarmee om te kunnen gaan. Verbreden we de grondstoffen met rogge, het oergraan spelt en het lichtzoete, nootachtige en glutenarme emmertarwe, dan creëren we een verdieping: speciaalbieren van oergranen. Maar zo eenvoudig als het klinkt, is het niet. Het vraagt om een andere brouwtechniek, die onze brouwmeester Steven van den Berg nu doorontwikkelt.”
SCROLL NAAR BENEDEN
Oergranen zijn aan een comeback bezig. Een ontwikkeling die zich zichtbaar aftekent op de proefvelden in de directe omgeving van de Gulpener Bierbrouwerij. Klassieke granen zijn de ‘nieuwe’ grondstoffen voor de bieren die binnenkort in het meest duurzame speciaalbier- brouwhuis van Europa worden gebrouwen.
Wim Göbbels / Rob Oostwegel
Wim Göbbels / Rob Oostwegel
De speciaalbieren van Gulpener worden geserveerd in het Gulpener BrouwLokaal, het uithangbord van Gulpeners andere kijk op bier. Naast de speciaalbieren serveert de keuken hier verrassende gerechten. Open je ogen en vooral je mond voor een smaakvolle andere kijk op bierhapjes.
Gulpener wil het duurzaamste speciaalbier-brouwhuis van Europa neerzetten, met als ambitie om in 2030 vrij van fossiele brandstof bier te brouwen. De techniek van het nieuwe brouwhuis is speciaal ingericht op de verwerking van lokale grondstoffen en opent zo letterlijk de poorten voor regionale oergranen. Daarnaast heeft het nieuwe brouwhuis 70-80% minder energie nodig voor hetzelfde proces en wordt de benodigde energie opgewekt door een innovatieve warmtepomp.
Mashing is de omzetting van zetmeel uit de gebroken graan (koren) in fermenteerbare suikers door toevoeging van warm water. De zoete vloeistof (wort) wordt vervolgens gescheiden van de vaste stoffen (draf) en na afkoeling vergist tot bier. Deze filtermethode maakt het voor Gulpener makkelijker om 'uitdagende' mout of andere graankorrels, waaronder rogge, te verwerken.
Medio 2020, als het nieuwe duurzame brouwhuis operationeel is, wil Rutten gaan brouwen met klassieke oergranen. “Onze nieuwe grondstoffen vragen om een andere kijk op filteren. We stappen van de klassieke filtering af, waarbij een moutpakket de filter was, over op een mash filter. Dit garandeert een optimale productieconditie tijdens het filterproces. En opent voor ons nieuwe wegen naar het verwerken van lokaal geteelde grondstoffen en het brouwen van speciaalbieren met Zuid-Limburgse oergranen.”
De keuze voor lokale oergranen klinkt misschien eenvoudig en voor de hand liggend. Toch gaat een reguliere brouwmeester de lokaal geteelde graansoorten liever uit de weg. Dit heeft alles te maken met de gevoeligheid van deze grondstof. “Een koud of nat voorjaar beïnvloedt de opbrengst en kwaliteit van de lokale brouwgerst nadelig. Het vergt veel van een goede brouwmeester om daarmee om te kunnen gaan. Verbreden we de grondstoffen met rogge, het oergraan spelt en het lichtzoete, nootachtige en glutenarme emmertarwe, dan creëren we een verdieping: speciaalbieren van oergranen. Maar zo eenvoudig als het klinkt, is het niet. Het vraagt om een andere brouwtechniek, die onze brouwmeester Steven van den Berg nu doorontwikkelt.”
“Brouwen met andere graansoorten geeft ons een andere kijk op brouwen. Kozen we voorheen de graansoort op basis van de meeste opbrengst voor de boer, nu kiezen we bewust voor oergranen die natuurlijk en onbesproeid mogen groeien in hun eigen habitat. Eigen teelt uit eigen gebied”, vertelt Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten enthousiast. “Bij de bakker zijn deze oergranen al langer terug van weggeweest. Met speltbroden als een van de populairste terugkomers, omdat spelt van alle graansoorten de meeste grondstoffen bevat die bijdragen aan de gezondheid.”
Oergranen zijn aan een comeback bezig. Een ontwikkeling die zich zichtbaar aftekent op de proefvelden in de directe omgeving van de Gulpener Bierbrouwerij. Klassieke granen zijn de ‘nieuwe’ grondstoffen voor de bieren die binnenkort in het meest duurzame speciaalbier- brouwhuis van Europa worden gebrouwen.