BIER & SPIJS

DEEL DEZE PAGINA

SCROLL NAAR BENEDEN

Offline: This content can only be displayed when online.

  Wim Göbbels /    Rob Oostwegel

ZIN OM ZELF AAN DE SLAG
TE GAAN MET BIER EN SPIJS?

“Zorg voor een contrast. Zo gaan oesters bijvoorbeeld perfect bij de chocoladeachtige noot van een Stout-bier. Dit zorgt voor een tongstrelende prikkeling.”

“Versterk de smaakbeleving door de juiste combinatie van spijs en bier. Hierdoor wordt de smaak herkenbaarder. Combineer een licht gerecht bijvoorbeeld met een licht of witbier. Het gerechtje zorgt hierdoor voor een extra beleving van het speciaalbiergenot. Zo gaan asperges bijvoorbeeld goed samen met een Korenwolf of een Château Neubourg.”

“Waak voor ‘overpowering’ van de smaken.  Zoek geen gekunstelde combinaties op. Het klopt of het klopt niet. Een straffe Guiness overruled bijvoorbeeld de smaak van zalm, dat is zonde. Houd de smaken dus in evenwicht. Het begint bij proberen, vergelijken en proeven. Veel kan, maar niet alles is te pairen.”

Bier-spijspairing veroorzaakte decennia geleden een ware revolutie. Hoe durfden restauranthouders bier in plaats van wijn te adviseren en te serveren? Het is van een huivering naar een meerwaarde aan tafel geëvolueerd. Wil je er eens zelf mee aan de slag? Combineer dan bier en gerecht volgens deze drie gouden regels van Beijers:

VAN HUIVERING
NAAR MEERWAARDE

Het betere bierhapje moet de speciaalbierbeleving versterken. En smaakt intenser en vooral verrassender dan de gebruikelijke blokjes kaas. De hapjes worden vaak gemaakt van het betreffende bier. Beijers en zijn team gaan voor de smaakkick. “Verrassend en onvoorspelbaar, er gaan heel wat proefsessies aan vooraf voordat ze op onze kaart komen, zweert hij. In zijn notitieboek houdt hij de resultaten van alle proefsessies bij.”

De ‘Gulpener Ur-Hop met een rodebietenhapje’ en de ‘Gulpener Test 70 met cheesecake’ zijn populair volgens Beijers. “Het zijn geslaagde, innovatieve creaties, waarin smaken elkaar versterken of bewust een spanningsveld oproepen. Een ware bierbeleving!”

PROEF DE
WARE BIERBELEVING

VAN BOEDAPEST
NAAR HET BROUWLOKAAL 

Fedde Beijers zwaait momenteel de pollepel in de keuken van het Gulpener BrouwLokaal. “Toe aan iets anders”, verdedigt hij zijn komst naar Gulpen een beetje clichématig. Het BrouwLokaal is in ieder geval maar wat blij met zijn komst”. Een citytrip naar Boedapest inspireerde hem om zich culinair uit te gaan leven met bier en spijs. “In een net zo inspirerende omgeving waar heel wat gebeurt”, zegt Beijers. “Want ons BrouwLokaal biedt meer dan rondleidingen.”

Een glas Château Neubourg met een bitterbal… van bloemkool. Het is een van de bierhapjes, waarmee chef-kok Fedde Beijers verrassend uitpakt in het Gulpener BrouwLokaal. Dankzij de groeiende populariteit van speciaalbier lijkt het pairen van bier en spijs eindelijke de Lage Landen te veroveren.

VAN
KOKEN
MET BIER
NAAR

NIEUWSGIERIG GEWORDEN
NAAR ALLE LEKKERE
BIER-SPIJS COMBINATIES
VAN BEIJERS?

Deel deze pagina

  Wim Göbbels /    Rob Oostwegel

Reserveer online je tafeltje in
het Gulpener BrouwLokaal.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN
NAAR ALLE LEKKERE
BIER-SPIJS COMBINATIES
VAN BEIJERS?

Laat je inspireren door onze heerlijke vegetarische, vis- en vleesrecepten mét passende biersuggestie.

ZIN OM ZELF AAN
DE SLAG TE GAAN MET BIER EN SPIJS?

“Zorg voor een contrast. Zo gaan oesters bijvoorbeeld perfect bij de chocoladeachtige noot van een Stout-bier. Dit zorgt voor een tongstrelende prikkeling.”

“Versterk de smaakbeleving door de juiste combinatie van spijs en bier. Hierdoor wordt de smaak herkenbaarder. Combineer een licht gerecht bijvoorbeeld met een licht of witbier. Het gerechtje zorgt hierdoor voor een extra beleving van het speciaalbiergenot. Zo gaan asperges bijvoorbeeld goed samen met een Korenwolf of een Château Neubourg.”

“Waak voor ‘overpowering’ van de smaken.  Zoek geen gekunstelde combinaties op. Het klopt of het klopt niet. Een straffe Guiness overruled bijvoorbeeld de smaak van zalm, dat is zonde. Houd de smaken dus in evenwicht. Het begint bij proberen, vergelijken en proeven. Veel kan, maar niet alles is te pairen.”

Bier-spijspairing veroorzaakte decennia geleden een ware revolutie. Hoe durfden restauranthouders bier in plaats van wijn te adviseren en te serveren? Het is van een huivering naar een meerwaarde aan tafel geëvolueerd. Wil je er eens zelf mee aan de slag? Combineer dan bier en gerecht volgens deze drie gouden regels van Beijers:

VAN HUIVERING
NAAR MEERWAARDE

Het betere bierhapje moet de speciaalbierbeleving versterken. En smaakt intenser en vooral verrassender dan de gebruikelijke blokjes kaas. De hapjes worden vaak gemaakt van het betreffende bier. Beijers en zijn team gaan voor de smaakkick. “Verrassend en onvoorspelbaar, er gaan heel wat proefsessies aan vooraf voordat ze op onze kaart komen, zweert hij. In zijn notitieboek houdt hij de resultaten van alle proefsessies bij.”

De ‘Gulpener Ur-Hop met een rodebietenhapje’ en de ‘Gulpener Test 70 met cheesecake’ zijn populair volgens Beijers. “Het zijn geslaagde, innovatieve creaties, waarin smaken elkaar versterken of bewust een spanningsveld oproepen. Een ware bierbeleving!”

PROEF DE
WARE BIERBELEVING

Fedde Beijers zwaait momenteel de pollepel in de keuken van het Gulpener BrouwLokaal. “Toe aan iets anders”, verdedigt hij zijn komst naar Gulpen een beetje clichématig. Het BrouwLokaal is in ieder geval maar wat blij met zijn komst”. Een citytrip naar Boedapest inspireerde hem om zich culinair uit te gaan leven met bier en spijs. “In een net zo inspirerende omgeving waar heel wat gebeurt”, zegt Beijers. “Want ons BrouwLokaal biedt meer dan rondleidingen.”

VAN BOEDAPEST
NAAR HET BROUWLOKAAL 

Een glas Château Neubourg met een bitterbal… van bloemkool. Het is een van de bierhapjes, waarmee chef-kok Fedde Beijers verrassend uitpakt in het Gulpener BrouwLokaal. Dankzij de groeiende populariteit van speciaalbier lijkt het pairen van bier en spijs eindelijke de Lage Landen
te veroveren.

VAN
KOKEN
MET BIER
NAAR

Ongefilterd Magazines

Klik op een magazine om deze te openen. Veel kijk- & leesplezier!
Volledig scherm